dilluns, de juny 04, 2012

XARXA SILMAR

Avui he anat a la presentació anual dels resultats de la xarxa Silmar (www.silmar.org). És un projecte de la Fundació Mar i que, desde l'any 2009, analitza l'estat dels ecosistemes marins de les nostres costes. A mi que m'agrada tan el mar, tenia curiositat per saber de primera mà com tenim el mediterrani.
Ha valgut la pena, doncs he après coses interessants. Les podria resumir en:

-La conservació de l'entorn s'ha de basar amb actuació local, no amb grans projectes a distància.
-El 70% de la biodiversitat està en zones urbanitzades. Molt susceptible de ser alterada.
-L'entorn natural és l'actiu més important de qualsevol població costanera i que vulgui tenir uns mínims ingressos derivats del turisme. Cal conservar-lo.
-És 500 vegades més barat conservar que recuperar. Aquest punt crec que és vital.
-Al mediterrani hi ha unes 6,3 milions d'embarcacions, amb un ús mig de 6 dies l'any. A USA són uns 15 milions.
-Per sort, l'entorn és capaç de regenerar-se si les condicions són mínimament favorables. Igual que els boscos.
-Els camps de possidònia de Formentera, són l'ésser viu més gran i més antic del món !!
-Per fer l'estudi, s'han tingut en compte els elements artificials (espigons), la frecuentació humana, la contaminació (incluint la contaminació biològica amb invasió d'espècies forànees), la qualitat ambiental i el grau de biodiversitat.
-Sobre els resultats, algunes estacions han baixat respecte l'any passat, algunes s'han mantingut i altres han pujat. Les millors eren a Formentera i cala el Crit, a Montràs, molt aprop de les illes Formigues. L'única estació que ha suspès, amb un 4,8, tot i haver millorat respecte l'any passat, ha estat el Prat de Llobregat.
-El problema del Prat és i serà la presència del port de Barcelona. Tal i com cirula la corrent marina a la costa catalana (de nord-est a sud-oest) el Prat sempre reb. L'ampliació del port en els últims anys ha fet que tot estigués molt remogut. Ara que les obres s'han acabat, tot els sediments s'estàn assentant i segur que millorarà la vida Marina.



-Un periodista ha preguntat que "...i que tal el litoral de la ciutat de Barcelona?". La resposta ha estat contundent. Per frenar la regressió de les platges, s'ha decidit artificialitzar-les encara més (en referència als nous espigons com el que ens va eliminar les onades de la platja del Bogatell). El resultat és que ha estat pitjor el remei que l'enfermetat. Ara hi ha menys biodiversitat. Això és el que ja vàrem defensar els surfistes i no s'ens va fer ni cas.
-Al no regenerar les platges del maresme per culpa de la crisis, s'ha sortit guanyant. Que no hi hagi diners ha estat una oportunitat.

En definitiva, molt interessant el que han explicat.

Ahir a la tarda, després del GP, vaig fer una mica de SUP per la Barceloneta. Necessitava el mar i desconectar. Vaig veure un peix lluna magnífic i l'aigua estava bastant neta. Espero que amb la conciència de tots segueixi així molts anys, perque poder disfrutar del mar no té preu.

4 comentaris:

Niegà ha dit...

Molt interessant. Gràcies per compartir-ho amb nosaltres.

Niegà

Unknown ha dit...

Hola Pau, quant de temps! acabo de vindre al teu blog per agafar idees de com ho tens perque he decidit començar un mini blog ara que estic a casa amb el bebé i tinc temps...m´agradaria que em diguessis que et sembla, vale? per cert aquesta entrada molt bona!

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Pau ha dit...

Anna,

A veure si ens dones l'adreça del teu nou bloc.

Pau